Αντιφάσεις….

Στη πρόσφατη επιμέλεια του βιβλίου των Knoors & Marschark, επιμέλεια στην ελληνική των Λαμπροπούλου και συν., ο/η συγγραφέας αναφέρει στην σελ. 103marschark

«ως συνέπεια της εμφάνισης της έγκαιρης κοχλιακής εμφύτευσης, ορισμένα Κωφά (και κάποια ακούοντα) άτομα φοβούνται ότι οι νοηματικές γλώσσες και οι κουλτούρες των Κωφών θα δεχτούν πιέσεις για άλλη μια φορά, όπως την εποχή που η νοηματική γενικά απαγορευόταν στην τάξη (Johnston, 2004; Moores, 2011). H αίσθηση αυτή επιμένει, παρότι μόνο μια μειονότητα κωφών παιδιών (ένα ποσοστό από εκείνα με πολύ σοβαρή απώλεια ακοής) υποβάλλονται σε κοχλιακή εμφύτευση.»

Την ίδια στιγμή ο/η συγγραφέας στην σελ.100 αναφέρει…

«στην Ολλανδία το 80-90% των παιδιών με κώφωση χωρίς πολλαπλές αναπηρίες υποβάλλονται επί του παρόντος σε πρώιμη κοχλιακή εμφύτευση (Broersen, 2010)…Στην Ελλάδα, παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το ποσοστό των κωφών παιδιών με κοχλιακά εμφυτεύματα, υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγάλο και αυξάνεται συνεχώς. Στην Κύπρο σήμερα το 98% των διαγνωσμένων ακουολογικά κωφών παιδιών εμφυτεύονται»

Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα παραπάνω?

Advertisements

One thought on “Αντιφάσεις….

  1. Φοβούνται οτι θα καταργηθούν οι διερμηνεις της νοηματικης αν ο κόσμος καταλάβει οτι σημερα οι περισσότεροι κουφοί ουτε τους χρειαζομαστε ουτε εχουμε καμία επιθυμία να μάθουμε μια ξένη γλωσσα προκειμένου να συνεννοηθούμε με τους αλλους. Γιατι μας αρέσει να συνεννοούμαστε μόνοι μας στα ελληνικά χωρίς μεσάζοντες!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s